VARIOUS ARTISTS - KINSHASA 1978 - ORIGINALS AND RECONSTRUCTIONS

Heel lang geleden, in 1978, toen Congo al en nog Zaïre was, trok producer, technicus en verzamelaar Bernard Treton naar Kinshasa om er de nog jonge zender “La Voix du Zaïre” te helpen met de opleiding van jonge radiomakers. Zoals de dingen ook toen al gingen, kwam hij in contact met de nogal dynamische muziekscene van de Congolese hoofdstad en hij nam toen een aantal dingen op, die tot op vandaag enkel op cassette verschenen bij het nu onvindbare Ocora-label. Een echt succes was dat niet: het publiek was duidelijk nog niet klaar voor elektrisch versterkte likembe-muziek en de ritmes waren zodanig ongewoon, dat Westerlingen er simpelweg geen blijf mee wisten.

Een van de bands die Treton toen opnam, was Konono n°1, een gezelschap, waarvan de geschiedenis ons intussen geleerd heeft dat het wél de grote massa wist te bereiken. Dat was dan weer grotendeels te danken aan onze landgenoot Vincent Kenis die, nadat hij één van de opnames van Treton op de radio gehoord had, compleet omvergeblazen was en op zoek ging naar de band. Hij vond ze uiteindelijk ergens in 2000, ging met de band de studio in, maakte “Congotronics”, de plaat die in 2004 niet alleen Konono n°1 op de kaart zette, maar de deur opentrapte voor een heel nieuwe generatie muzikanten, die tot dan toe enkel in hun lokale clubs aan de bak kwamen. Het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld hiervan waren de Kasai All Stars, die het, samen met Konono n°1, tot samenwerkingen met Björk, Herbie Hancock en Animal Collective schopten. Bij die All Stars zaten mensen als Mbuyamba en Kabongo, die in 1978 respectievelijk bij Sankayi en Bana Luya speelden, twee bands die toen ook opgenomen werden door Treton. De originele opnames werden vervolledigd door Orchestre Bambala en je vindt ze nu dus op CD of LP.

Het tweede luik van deze uitgave bestaat uit herwerkingen van die originelen, door DJ Martin Meissonnier, een kerel die dingen maakte voor en met Fela Kuti, King Sunny Adé, Don Cherry, Khaled en Manu Dibango, om slechts die grote namen te noemen. Meissoniier weet dus hoe Afrikaanse muziek klinkt en hij maakte heel fijne remixes van die originele opnames, gewoon om ze in zijn eigen DJ-sets te kunnen gebruiken. Daarvan was Treton dan weer danig onder de indruk en zo gebeurt het dat beide nu samen op de markt gegooid worden.

Bijzonder fijne documenten zijn dit: de originals om het tijdsgewricht van toen te illustreren, de remixes -of “reconstructions”, zoals ze hier gedoopt zijn, om aan te tonen wat voor rijke grondstof die originele kunnen zijn, als ze in handen vallen van een creatieve geest als die van Meissonnier. Dat alle opbrengsten van deze dubbelaar naar Artsen Zonder Grenzen gaan, is daarenboven mooi meegenomen: twee uur Afrikaanse ritmes, van toen en van vandaag en dan nog voor het goede doel…U moest al onderweg zijn !

(Dani Heyvaert)

 

 

Track listing:
Reconstructions (on the vinyl LP)
A1. Sankayi : Il ne faut pas intervenir (15:47)
A2. Konono N°1 : Roots of K (06:20)
B1. Orchestre Bambala : Animation Kifuti (07:29)
B2. Orchestre Bana Luya : Animation (15:33)

Originals (on the enclosed CD)
1. Konono N°1 : Kin 78 One (28:05)
2. Orchestre Bana Luya : Kin 78 Two (15:03)
3. Orchestre Bambala : Kin 78 Three (12:06)
4. Sankayi : Kin 78 Four (22:25)

Artiest info
Website  
 

label: Crammed Discs

video